Eksperter: Solenergi kan dække 70% af Danmarks strømforbrug

Ja, du læste rigtigt, endelig en god klimanyhed. Midt i den negative klimadebat, efter FN’s seneste klimarapport tegnede det mest dystre billede af klimaet hidtil, efter USA trak sig ud af Paris-aftalen og efter, at COP24 i december 2018 ikke rigtigt førte noget med sig, er her endelig en god klimanyhed om solenergi.

Ifølge eksperter på Dansk Teknisk Universitet er det nemlig muligt i Danmark, at solenergi kan dække op til 70% af vores samlede energiforbrug. Da strøm fra solceller er både vedvarende og miljøvenlig, betyder dette, at Danmark allerede nu principielt kunne være stort set dækket af grøn energi. Forestil dig, hvilken forskel dette ville gøre for Danmarks klimaaftryk. Eller forestil dig hvilken forskel, det ville gøre, hvis hele kloden fulgte denne udvikling og investerede massivt i den grønne solenergi?

35-dobling af solcellekapaciteten

Men hvis det allerede er muligt at dække 70% af vores energiforbrug med solenergi, hvorfor udvider vi så ikke bare Danmarks solcellekapacitet? Det er et godt spørgsmål, og svaret på det er sandsynligvis en blanding af manglende politisk vilje og økonomiske incitamenter. I skrivende stund dækker solenergi blot 2% af landets samlede energiforbrug. Hvis vi i Danmark skulle udnytte energiressourcen fra solen optimalt, ville der altså være tale om en 35-dobling af vores solcellekapacitet. For at en så markant udbygning kan lade sig gøre, vil det ifølge forskerne kræve udnyttelse af et markareal svarende til halvdelen af Langelands areal samt halvdelen af alle sydvendte tage i Danmark.

Solceller tænkes ind i byggeriet

Som du nok selv har kunnet konstatere, er det langt fra hvert andet sydvendte tag i Danmark, der ligger solceller på. Der er altså på flere måder langt til en optimal udnyttelse af solenergiressourcen i Danmark. Men ifølge forskerne på DTU er solenergi og solceller kommet for at blive. Solceller bliver sågar kun mere udbredte blandt andet fordi, de i større grad fra byggeriets start bliver tænkt ind i meget nybyggeri. Årsagen til dette er blandt andet, at solceller er en sjælden kombination af en både økonomisk og miljømæssigt rentabel investering. Flere steder i verden er solcellestrøm sågar allerede den billigste energikilde. Specialkonsulent ved DTU Fotonik, Sune Thorsteinsson, siger: ”Jeg mener, vi skal tænke solceller ind i alle nye byggerier, fordi det efterhånden er så billigt at sætte dem op. Man kan endda beklæde bygninger med solceller til næsten samme kvadratmeter pris som mange almindelige bygningsmaterialer”.

At investeringen i solenergi, også set fra en økonomisk vinkel, er så rentabel giver håb for, at vi i fremtiden vil se solceller på hvert andet – eller sågar hvert eneste – sydvendte tag i Danmark.

Solenergi steger næppe juleanden

Midt i al jublen, må vi dog også huske det realistiske syn på energiformen. Solcelleenergi er en både billig og vedvarende energikilde, men det er ikke realistisk at basere hele samfundets strømforsyning på solenergi. Som Thorsteinsson siger, steger solceller næppe juleanden. Sagt mindre kækt, kan solceller altså ikke stå alene, og vi må finde andre energiformer at kombinere solenergien med til dage, hvor solen skinner mindre.  I et land som Danmark, der allerede nu forsynes med 40% vindenergi, fremstår vinden som en oplagt kombinationsmulighed til solenergien. Thorsteinsson siger: ”Vi har en unik mulighed for at lave det rigtige miks af sol, vind og batterier til at forsyne os med. Sol og vind passer ofte godt sammen i Danmark, fordi det ofte blæser, når solen ikke skinner og omvendt”.

Med dette citat vil vi afrunde artiklen med en opfordring til dig og alle andre danskere, der bekymrer sig om klimaet. I Danmark har vi en unik mulighed for at kombinere vores allerede massive ressource indenfor vindenergi, med solens praktisk talt uudtømmelige energimængde. Solenergien er billig, den er vedvarende, og den har også i Danmark et stort uudnyttet potentiale. Lad os udnytte det potentiale, så den næste klimarapport fra FN bliver mere positiv end den seneste, og solskinsdage fremover ikke blot er fantastiske for strandture med familien, men også er fantastiske for miljøet.

Denne artikel er skrevet ud fra artiklen: ’Eksperter: Solceller kan dække 70 procent af Danmarks forbrug af elektricitet’, skrevet af Christoffer Heide, bragt af DR d. 9/8 2018:

https://www.d.dk/nyheder/viden/klima/eksperter-solceller-kan-daekke-70-procent-af-danmarks-forbrug-af-elektricitet