Solceller kan dække hele jordens strømforbrug med kun 0,16% af jordoverfladen

Med kun 0,16% af jordens overflade dækket af solcellepaneler, kunne solceller i dag dække hele verdens energiforbrug. Det viser 5 nye faktaark, som SolarPower Europe har udarbejdet. 

At solens energi næsten er uudtømmelig, ved det fleste. At vi kun udnytter en meget lille brøkdel af den, ved mange måske også allerede. Alligevel må det dog komme som en overraskelse for rigtig mange hvor lidt, der egentlig skulle til, for at forsyne hele verden med grøn solenergi. Faktisk er der kun behov for 0,16% af jordens overflade – vel at mærke uden havoverfladen er regnet med.
Dette areal er så småt, at det på et verdenskort næsten kun er en lille prik. Det har SolarPower Europe illustreret i figuren nedenfor: 

Copyright: SolarPower Europe

Arealet kan blive endnu mindre

Selvom arealet i forvejen virker småt, kan det ifølge SolarPower Europe blive endnu mindre. I deres udregning er der nemlig hverken taget højde for, at solcellernes effektivitet stadig stiger, eller at solceller ikke længere kun ligger på tage eller står på marker. Faktisk bliver solceller ofte integreret i bygninger – og nogle steder har man sågar etableret flydende solcelleanlæg. Derfor er der ingen grund til at tro, at der kræves 0,16% af jordens landoverflade. Måske det meste kan etableret på havet? Med en teknologi i stor udvikling, er det bestemt ikke utænkeligt.

Grund til optimisme

I en tid hvor klimadebat- og bekymringer fylder stadigt mere, er nyheder som denne da opløftende. Tænk engang hvor lidt, der skal til for at dække jordens energi behov. Hvor meget fylder 0,16% af din have eksempelvis? 

Hos solcellepriser går vi på weekend med fornyet solcellehåb, og glæder os til den dag solceller leverer grøn strøm til hele verden 🙂