Solceller del III – Montage og vedligehold

Solceller del III – Montage og vedligehold

Montage af solceller:

Solceller monteres næsten altid på montagebeslag. På verdensplan findes rigtigt mange forskellige producenter af oplægningssystemer og montagesystemer. Systemerne findes i mange forskellige varianter og kvaliteter. Hvis man står med to forskellige systemer, er det ikke vanskeligt at afgøre hvad, der er kvalitet og hvad, der ikke er.

Løft en 6 meter lang profil til oplægning og vurder, hvordan den svajer – det fortæller noget om kvaliteten. Ellers anbefales det at føle på de komponenter, der skal anvendes til oplægningen – det fortæller om kvalitetenviden om montage

Der findes forskellige metoder for opsætning af solcellerne. Ved en metode føres et beslag op under tegltaget, hvorefter det stikker nedenud. Herpå monteres lange profiler, som det egentlige solcellepanel monteres på. En anden metode er at gennembore en teglsten for at fæste profilerne her. At gennembore en teglsten giver en øget risiko for vandgennemtrængning i taget. Ved eternittag, tages der typisk en eksisterende skrue op af taget, og en ny og højere skrue monteres i det eksisterende hul.

Et montagesystem for et solcelleanlæg koster ofte mellem 4.000 til 12.000 Kr.

Solceller og hvordan de vedligeholdes:

Det er virkeligt simpelt at vedligeholde solceller. Ofte er regnen den bedste hjælper, der både afvasker skidt og eventuelle snerester.  Dette afhænger dog i en hvis grad af hældningen på solcellerne samt, om de er placeret i saltholdig luft, dvs. nær kysten.

Skulle det blive nødvendigt, er det meget enkelt at vaske solceller. Et skyl med vandslangen, og det er fint. Flere anbefaler dog, at de vaskes i demineraliseret vand, hvilket naturligvis er at foretrække, idet der i vand fra haveslangen findes kalk. Husk også altid at fjerne blade og kviste fra solcellerne. Det er vigtigt at understrege, at du ikke behøver hjælp til vask af dine solceller. Nogle firmaer tilbyder dette, men det vil næsten altid være spild af dine penge.

En inverter bør renses relativt hyppigt og efter producentens anvisninger. Det er dog noget, der ofte glemmes eller udelades, idet det ikke er noget der ses, eller er specielt ophidsende at skulle i gang med. For yderligere info, anbefales det at læse siden folkecenter.dk.