Solcelleanlæg bestanddele

Solcelleanlæg bestanddele

På billedet ses de vigtigste komponenter i et solcelleanlæg

På billedet ses de vigtigste komponenter i et solcelleanlæg

Solcelleanlæg og solenergi var for bare få år siden nye begreber for mange danskere. Begge begreber vinder dog mere og mere indpas, i takt med det øgede fokus på grøn energi. Men hvad er et solcelleanlæg? og hvilke komponenter består det af?

Et solcelleanlæg er i princippet alle komponenter, der gør det muligt at omsætte solenergi til elektrisk energi. Komponenterne kan anskaffes ved at betale dem her og nu, eller låne beløbet i banken. Det beløb der tidligere gik til at betale elregningen, kan i stedet anvendes til at tilbagebetale et solcelleanlæg. Det er vel at mærke, uden ydelsen stiger i forhold til hvad, man betaler på elregningen i dag. Derfor er det interessant for de fleste danskere.

Solcelleanlæg – komponenterne

Et solcelleanlæg består af de komponenter, som er vist på billedet. Det er ikke mange, og generelt er alle komponenter i et solcelleanlæg robuste.

Solcellepaneler

Solcellepanelerne er den komponent, der omsætter solenergien til elektrisk strøm. Solcellerne består af kvarts, som bliver bearbejdet på en særlig måde. Dette giver en elektrisk komponent, der kan generere en jævnstrøm og er særdeles modstandsdygtig. Producenterne af solceller garanterer ofte, en ydelse efter 20 år på 80 %, set i forhold til den nye solcelle.

Den teknologiske udvikling af solcellerne har de senere år taget fart, hvilket har medført et voldsomt prisfald. Dette er hovedårsagen til at investeringen i et solcelleanlæg er interessant.

Jævnstrøm

Jævnstrøm, er den strøm, der dannes i anlæggets paneler og den samme strøm, som findes på et batteri. For at jævnstrømmen kan tilsluttes til nettet, skal den omsættes til vekselstrøm via en inverter, eller måske mere sigende, en vekselretter.

Inverter

Inverteren omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm. Denne komponent er den dyreste enkeltstående i et solcelleanlæg, og har forventeligt en kortere levetid end solcellerne.  En inverter afgiver varme og skal placeres godt ventileret. Jo mere varme, der afgives, jo større tab er der i komponenten, og jo mindre strøm produceres. Derfor er det vigtigt, at købe en inverter af god kvalitet.

Vekselstrøm

Vekselstrømmen dannes i inverteren, og er direkte klar til at blive brugt i dit hus eller lagret på el-nettet. Det er dog økonomisk bedre at forbruge solenergien med det samme grundet afregningsregler.

Elmåler

På elmåleren kan du følge med i dit hus’ elforbrug og dermed også solcellernes påvirkning på det økonomiske regnskab. Når et solcelleanlæg producerer mere strøm, end der optages, siger man at elmåleren løber “baglæns”. Dette er ofte om sommeren. Når der optages mere strøm end der produceres, løber din elmåler forlæns, hvilket typisk er om vinteren.