Hvor skal jeg placere mit solcelleanlæg?

Hvor skal jeg placere mit solcelleanlæg?

Dit solcelleanlæg kan placeres stort set over alt på din grund – på dit tag, på din facade, på jorden – you name it. Den optimale placering af dit solcelleanlæg afhænger dog af, hvad dine forventninger til solcelleanlægget er.
Ønsker du, at dit solcelleanlæg skal producere det maksimale antal kWh dagligt?
Eller ønsker du, at maksimere dit egetforbrug af solcellestrømmen? Læs mere om placering af solceller herunder.

Placering af solceller for maksimal ydelse/produktion

Ønskes maksimal produktion fra dit solcelleanlæg, er en montering imod syd med en hældning på 35º-45º optimal. Her vil dit anlægs produktion i dagens midterste timer være utroligt høj. Dette vil give dig det højeste antal daglige kilo-Watt-timer.

Denne type montering kræver dog, at du har et batteri tilkoblet dit solcelleanlæg, så du kan gemme den strøm, du producerer i løbet dagen.
Grundet afregningsreglerne for overproduceret solcellestrøm har kun den strøm, du selv forbruger indenfor den første time efter produktionen nemlig reel værdi for dig. Al anden strøm foræres væk til el-nettet, med mindre du gemmer den på et batteri.(se evt. Hvad sker der med den strøm, jeg ikke bruger?)

Den sydvendte placering, hvor strømmen produceres indenfor relativt få timer, er derfor kun et godt valg økonomisk set, hvis du har mulighed for at gemme din strøm. Har du dog et solcellehybridanlæg, hvor dette er muligt, er en sydvendt placering af solcelleanlægget det optimale valg økonomisk og ydelsesmæssigt.

Placering af solceller for maksimalt egetforbrug

Ønskes du at maksimere egetforbruget af din solcellestrøm uden et hybridanlæg, vil en øst/vest-vendt solcelleplacering være optimal. Med et øst-vestvendt anlæg vil du kunne producere strøm i alle døgnets lyse timer. På denne måde opnår du flest mulige timer, hvor du kan bruge din egen strøm.
En øst-vestvendt placering af solcelleanlæg er altså optimal for dig, der ikke ønsker/har mulighed for at tilkoble et batterilager til  dit solcelleanlæg.

Oversigt: Hvad yder de forskellige montager

I tabellen herunder ses en oversigt over solcelleanlæggets procentmæssige ydelse ift. placering og hældning.
Det ses tydeligt, at den optimale placering produktionsmæssigt, er et sydvendt anlæg, der hælder 40-45º.
Husk dog, at denne placering økonomisk set kun er optimal, hvis du har et hybrid-solcelleanlæg med tilkoblet batteri, hvor du kan lagre din strøm til senere brug.

Har du ikke dette, er den øst-vestvendte placering optimal.Det ses på tabellen, at produktionstabet ved en øst-vestvendt solcelleplacering er stærkt begrænset. Det er derfor et klogt alternativ til hybridanlægget, da du med denne montage spreder dagsproduktionen udover mange flere timer.

Hældning i grader Vest V-SV S-SV Syd S-SØ Ø-SØ Øst
0 86 86 86 86 86 86 86
15 84 89 93 94 93 90 85
30 81 90 97 99 97 91 82
45 77 89 97 100 98 90 79
60 72 85 93 97 94 86 73
75 65 77 86 89 86 78 66
90 57 67 75 77 75 68 58

 

Link til FAQ-side