Loven og solceller

Loven og solceller

Inden beslutningen tages om at investere i et solcelleanlæg, er nogle punkter, der skal undersøges først, da etablering af et solcelleanlæg nogle steder ikke kan lade sig gøre grundet loven.

Loven: Alle private kan som udgangspunkt montere solcelleanlæg. Nogle gange er der et pristillæg på overskydende el-produktion. Kig ind på energinet.dk og se reglerne for afregning af overskuds-el til private.

Placeringsmæssige overvejelser inden opsætning:

1. Husk at undersøge om der er restriktioner i lokalplaner, der ikke gør det muligt at opsætte solpaneler. Kontakt kommunen.kvikguide lovgivning

2. Hvis dit hus er fredet, skal du søge tilladelse til at montere et solcelleanlæg, hvilket kan blive en udfordring.

3. Er der en højdegrænseplan, der sætter en begrænsning for at måtte montere solpaneler.

4. Ligger dit tag i skygge det meste af dagen, så er det formentlig en dårlig ide at investere i solceller.

5. De fleste solpaneler har fået en overfladebehandlinger der gør at reflektionerne fra glassene, er på samme niveau som et tagvindue.

Ansøgning om solcelleanlæg

1. Inden opsætning af et solcelleanlæg, skal du altid ansøge om tilladelse ved energinet.dk. Dette er et lovkrav for at du må tilslutte dit anlæg til din el-tavle og bruge din egen solcelle-strøm.

2. I perioder er der tilskud at hente ved etablering af et solcelleanlæg. Pr. 1/9 2016 åbnede solcellepuljen med pristillæg op til 88 øre/kWh på overskuds-el. For at få del i denne pulje skal der ansøges inden 31/10 2016.

Afregning af overskuds-el

1. Strøm fra solcelleanlæg afregnes på timebasis. Det vil sige, at du gratis kan forbruge den strøm, du selv producerer inden for den første time. Herefter sælges overskudsstrømmen til el-nettet til enten markedsprisen (ca. 25-35 øre pr. kWh) eller med pristillæg. Når du senere forbruger mere strøm, end anlægget producerer, køber du strømmen tilbage til en højere pris.

2. Du må årligt tjene op til 7000 kr. skattefrit på salg af din solcellestrøm.

3. Grundet den lave salgspris på overproduceret strøm, er det en god idé for de fleste forbrugere at dimensionere deres anlæg efter maksimal egetforbrug af solcellestrømmen. Nogle køber også hybrid-solcelleanlæg med batterier, hvor overskudsstrømmen lagres til senere brug i stedet for salg til el-nettet. Denne type anlæg er især KlimaEnergi og Viva Energi førende indenfor. Med svingende politisk engagement overfor solceller er et hybridanlæg vejen for dig, der vil gøre dig mest muligt uafhængig af stemningen på Christiansborg.