Solceller kvalitet

Solceller kvalitet

Kvalitet og priser på solceller varierer meget. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på kvaliteten af anlægget inden, du køber det. Et anlæg i ringe kvalitet koster hver dag produceret strøm, hvilket på sigt kan koste dig mange penge. Køb derfor kun solceller ved en seriøs forhandler for sikre kvaliteten af dine solceller og din eventuelle mulighed for at reklamere, hvis noget skulle gå galt. Læs herunder, hvordan du selv kan kontrollere kvaliteten af dine solceller. Solceller kvalitet

Solceller kvalitet:

kvikguide kvalitet

1. Der er ofte sammenhæng mellem pris og kvalitet på solcelleanlæg. Men som i andre brancher findes der også kvalitet til en god pris.

2. Det kan være vanskeligt at vurdere kvaliteten i forhold til solcellepaneler, men se på databladet for solcellepanelet. Et vigtigt punkt er ± tolerancerne som normalt ligger fra -5 til +5%. Er der ét solcellepanel med en tolerance under 0%, kan dette solcellepanel reducere ydeevnen for store dele af solcelleanlægget. Solpaneler med en højere tolerance er ofte dyrere, men denne ekstraudgift tjener sig ofte hjem på lang sigt.

3. Databladet fortæller historien om solcellepanelet – bed om at få det oplyst.

4. Det kan være vanskeligt at vurdere kvalitet af solcelleanlægget i forhold til inverteren. Det er vigtigt at se på varmetab i inverteren, samt om den støjer. Hvis inverteren står på energinet.dk positivliste er man sikker på den lever op til dansk lovgivning, men dette garanterer ikke for kvaliteten af inverteren.

5. Der findes mange forskellige montagesystemer af forskellig kvalitet. I nogle montagesystemer ligger kabler i selve montagesystemet. Det er forskelligt om kablerne fæstnes med strips, eller om de ligger skjult i montagesystemet.

6. Solcellepaneler leveres med en garanti på op til 12 år, og invertere med en garanti på ca. 5 år, dog længere mod ekstrabetaling. Undersøg om leverandøren og producenten har genforsikret deres garantiforpligtigelser.

7. Der findes mange forskellige certifikater indenfor solcellepaneler. Bed om at få disse oplyst ved evt. køb, samt få en forklaring på hvad certifikatet omfatter.

8. Kina er i dag verdens største producent af solcellepaneler. Tidligere har Kina været indbegrebet af dårlig kvalitet, dette kan man ikke entydigt sige om den kinesiske solcelleproduktion i dag. Du kan i dag sagtens finde solcellepaneler i god kvalitet, der er produceret i Kina. #solceller kvalitet

9. Flere af de store producenter har forskning og udvikling i Tyskland, men produktion i østen.

10. Solcellepaneler forventes at have en levetid på over 30 år, men virkningsgraden falder over tid. Solcellepanelerne forventes ofte at producere 80% af deres oprindelige ydelse efter 25 år. Denne ydelse efter 25 år garanteres ofte af producenten eller leverandøren i form af en “ydelsesgaranti”.

11.  Inverteren forventes at have en levetid på 10 år. Nogle producenter oplyser levetider på 6-8 år mens andre oplyser op mod 30 år på inverteren. Regner du med en udskiftning af inverteren efter godt 10 år, er du godt hjulpet.

12. Om, kabler og strips på et tidspunk bør skiftes, svinger fra anlæg til anlæg. Kabler og strips, der påvirkes af UV-lys bør i nogle tilfælde skiftes efter ca. 20 år, da de kan blive møre. Det er dog en overkommelig opgave at skifte disse komponenter.

13. Det er vigtigt, at du inden køb af et solcelleanlæg sætter dig i dets komponenters levetider. Undersøg hvilke garantier, der er, og hvad du kan forvente. Levetiderne er nemlig et udtryk for komponenternes kvalitet, og de  kan have stor betydning for solcelleanlæggets totaløkonomi. # solceller kvalitet

# solceller kvalitet #solcellepriser