Solceller kan overordnet opdeles i fire hovedtyper: Monokrystallinske, Alu-Monokrystallinske, polykrystallinske og tyndfilmssolceller. De fire solcelletyper har det til fælles, at de alle er baseret på silicium.
I dag installeres og produceres der næsten udelukkende monokrystallinske solceller. Jinko Solar, verdens største solcelleproducent, har bl.a. valgt fremover udelukkende at producere monokrystallinske solcellepaneler. Artiklen fokuserer derfor primært på monokrystallinske solceller, omend du i bunden fortsat kan læse om de to andre typer.
NB: Du bør altid sikre dig, at de artikler, du læser om solceller, er opdateret for nyligt. En artikel skrevet for et år siden kan være forældet idag.
Denne artikel er senest opdateret d. 17/10 2019
Monokrystallinske solceller
Monokrystallinske solceller er den mest udbredte solcelletype ved private i Danmark. De fremstår oftest sorte og har en ensartet overflade. Dette udseende skyldes, at solcellerne kun består af én krystalstruktur, der peger i en bestemt retning. Lyset rammer derfor kun solcellerne i denne retning, hvilket giver en ensartet overflade. Dette udseende har gjort monokrystallinske solceller til et ofte foretrukket valg ved synlige anlæg (fx på hustage).
Krystallerne i et monokrystallinsk anlæg er skåret rundt, hvilket giver cellerne runde kanter. Cellerne er samtidig også oftest skåret kvadratisk for at kunne placere dem så tæt som muligt. (Se billede) Panelerne kan have både hvid og sort baggrund, hvor panelerne med sort baggrund ofte kaldes “All Black” paneler, og giver maksimal elegance til dit solcelleanlæg. Se fx her. Panelerne med hvid baggrund kaldes ’Alu-monokrystallinske’(link) paneler, og bruges i dag ofte som erstatning for de polykrystallinske paneler.
Alu-monokrystallin
Alu-monokrystallinske solcellepaneler er en ny undertype af monokrystallinske solcellepaneler. De monokrystallinske solceller i panelet er de samme, som du finder i gængse monokrystallinske paneler, men panelets særlige opbygning gør disse paneler billigere pr Watt.
Alu-monokrystallinske’ solcellepaneler er kendetegnet ved deres hvide baggrund, aluminiumsramme og høje ydelse. Den hvide baggrund har den fordel, at den reflekterer solens lys, og derfor er med til at køle solcellepanelet. Dette højner solcellepanelets effektivitet, hvilket bl.a. er med til at give den særligt høje ydelse. Du kan se et alu-monokrystallinsk solcellepanel her.
EFFEKTIVITET:
Monokrystallinske solceller har den højeste effektivitet af de tre hovedtyper, hvilket bl.a. skyldes de ensrettede krystaller. Hvis solen rammer solcellen vinkelret, vil solcellen yde det maksimale af, hvad en silicium-krystal kan yde.
Selve solcellepanelets effektivitet (der jo består af mange små solceller), er afhængig af hvor tæt cellerne er placeret. Man mener, at monokrystallinske solceller kan udnytte ca. 15-18% af solens energi.
LEVETID:
Levetiden på monokrystallinske solceller er typisk omkring 30-40 år*. I løbet af årene må et hvis effekttab på solcellepanelerne dog indregnes. Tabet er sjældent graverende, og de fleste producenter giver ydelsesgaranti på panelerne i mellem 20 og 30 år. Dette betyder eksempelvis, at det garanteres, at panelerne efter 20 år stadigvæk yder minimum 80% af startydelsen.
*Det forventes, at levetiden på solcellepanelerne kan være længere endnu. Da teknologien er relativt ny, er dette blot ikke beviseligt
Polykrystallinske solceller
Polykrystallinske solceller adskiller sig særligt fra de monokrystallinske solceller igennem deres udseende. Solcellen består af en masse krystaller, der er støbt i en form og ligger i forskellige retninger. Overfladen på denne solcelletype er derfor meget levende og med varierende lysstyrker afhængig af krystalskel, og hvor cellen betragtes fra. Polykrystallinske solceller er oftest blå.
EFFEKT:
Polykrystallin har som grundregel den samme effekt som monokrystallin. Dog tåler polykrystallinske paneler bedre varme.
Effekten ender derfor på cirka 15-18% af solens energi. -Når polykrystallin er en udbredt solcelletype skyldes det, at panelerne er billigere end de monokrystallinske. Ved større anlæg, hvor det æstetiske udtryk ikke nødvendigvis er det vigtigste, anvendes de blå poly-paneler derfor ofte, da de kan skabe den samme effektivitet for færre penge. – Når produktionen af polykrystallin forventeligt stopper, forventes Alu-monokrystallin at erstatte de polykrystallinske paneler.
LEVETID:
Levetiden på polykrystallinske solceller er forventeligt identisk med mono-solcellen.
Tyndfilmssolceller
DEN MEST ELEGANTE AF DE TRE SOLCELLETYPER
Tyndfilmssolceller, også kendt som amorfe solceller, adskiller sig markant
fra de to andre solcelletyper. De er, som navnet antyder, lavet af tyndfilm. Tyndfilm er et materiale, der bl.a. også er kendt fra lommeregneren eller tonede vinduer. Det har en mørk og ensartet overflade, der lader lidt af lyset trænge igennem. Tyndfilmssolceller bliver af mange betragtet som den mest elegante solcelletype. Dette skyldes især deres matsorte udseende, der forhindrer genskin, og deres ensartede udseende uden for- og bagside.
Tyndfilmssolceller virker særdeles godt i skygge eller gråvejr, hvor de har en større effektivitet end de krystallinske solcelletyper. I direkte sollys producerer de næsten ligeså godt som de krystallinske solcelletyper. Samlet set har tyndfilmssolceller ikke en ligeså stor effekt som krystallinske solceller, men til gengæld har de andre fordele, der er værd at tage med i betragtning. Amorfe solceller tåler bedre varme end de krystallinske, og de er samtidigt ofte en del billigere. Endvidere er tyndfilmssolceller den solcelletype, hvis produktion belaster miljøet mindst. KlimaEnergi har derfor gjort tyndfilmssolceller til en mærkesag, da disse vil gøre den grønne solcelleenergi endnu grønnere.
EFFEKTIVITET:
Tyndfilmssolceller har som nævnt en smule lavere effektivitet end de krystallinske solcelletyper. Typisk udnytter tyndfilmssolceller 14-16% af solens energi.
LEVETID:
Tyndfilmssolceller har forventeligt den samme levetid som de andre solcelletyper. De sælges oftest også med ydelsesgarantier. Det er altid en god idé at sikre dig, at dine solpaneler uanset solcelletype sælges med ydelsesgaranti.